Ior Bock taas Suomenlinnassa

Ehrensvärd tämän kesän tarinan päähenkilö

Ior Bock on palannut Suomeen mukanaan jälleen uusi ohjelma Suomenlinnan historiasta.
– Tämän kesän tarinan sankari on Carl August Ehrensvärd. Se sopii myös niille, jotka väittävät, että minun tarinani eivät pidä paikkaansa. Ehrensvärdin kaikki kirjeet on painettu ja jokainen voi tarkistaa tiedot itse, sanoo Ior.

Ior vietti viime talven Intiassa, kuten on tehnyt jo 17 edellisenäkin talvena.

– Minulla oli 20 kiloa kirjoja mukanani. Niiden joukossa ne kaksi isoa kirjaa, joihin Ehrensvärdin kirjeet on painettu.

– Kun kylässä Intiassa ei ole radiota, televisiota, eikä lehtiä, voi keskittyä kaikessa rauhassa l700-lukuun. Minä luin, kävin uimassa ja mietin lukemaani, kertoi Ior.

Suomalaisen hidas kehitys

Carl August Ehrensvärd, Suomenlinnan linnoituksen rakentajan Augustin Ehrensvärdin poika, on Iorin mielestä erityisen kiintoisa hahmo Suomenlinnan historiassa siksi, että hän ei ole kertonut kirjeissään vain tekemisistään. Ehrensvärdin kirjeenvaihto on täynnä ajatuksia taiteesta ja arkkitehtuurista, sekä vertailevaa yhteiskuntatutkimusta.

– Ehrensvärd teki matkan sekä Italiaan, että Hämeen maahan ja vertaili kokemuksiaan kirjeissä. Hän kertoo mm. että 15-vuotias italialainen on kehityksessä 25 vuotiaan suomalaisen tasolla.

– Se johtuu hänen mukaansa siitä, että suomalaiset elävät talven sisällä vain oman perheen kesken. Sen sijaan lämpimässä liikkuville italialaisille kertyy sosiaalisten kontaktien kautta valmiuksia, jotka suomalainen saavuttaa vasta paljon myöhemmin, Ior kertoo.

Viisi metriä temppeliin

Iorin toinen suuri projekti, Lemminkäisen temppelin kaivaukset, on edistynyt isännän poissaollessakin.

– Mittaukset ovat osoittaneet, että viiden metrin päässä tähän asti kaivetusta on onttoa. Tarinan mukaan Kyypelinvuoren keskipisteen alapuolella on kupoli, ja nyt se on todistettu maaperää kuvaavilla laitteilla.

– Samalla laitteella todettiin sekin, että Kajaanin linnan syvimmässä kohdassa peruskalliossa on metallia. Tarinan mukaan sinne on haudattu kultainen pukki, kertoo Ior talven havainnoista.

Ior olisi viime vuonna halunnut tehdä kaivauksia myös Kajaanin linnassa, mutta museovirasto esti aikeet.

Piipunpoltto vei rahoittajan

– Sipoon Kyypelinvuoren kaivauksilla on jo pumpattu vesi pois, ja työt ovat käynnissä. Tukijani Heikki Pentti vetäytyi, kun me olimme polttaneet piippua. Ulkomaalaisella rahalla temppeli saadaan kaivettua esiin, mutta en haluaisi että näin merkittävä löytö tehtäisiin ulkomaisella rahoituksella, tuumii Ior.

Mies itse toimii ja elää ilman rahaa.

– Minulla ei ole juuri nyt mitään. Ystävät tuovat joskus leipää ja juustoa, mutta rahaa en ota. Intiassa en rahaa tarvitse enkä käytä. Saan ruokaa missä talossa tahansa ja vaatteina minulla on vain yksi rätti.